23/8/09

L'efecte E.T. (PuntVLC - 2002)

La Marquesa, mientras estuvo exiliada 6 años en Madrid, fué oráculo de consulta de súbditos chés recien llegados a la capital, y su web, "PuntVLC" era el faro que los alumbraba y orientaba. Copio este articulo de 2002, en recuerdo a cómo nos sentíamos todas las falleras, animando a las que aún estén por allí.


"L'efecte E.T.: Mi caaasa, teléeefonooo; Mercadooooona"

Vinga home! Qui no s´haja sentit com E.T. perdut en la meseta que alce el dit encés i ho diga !!!

L'efecte E.T. (efecte consecüent a l'exili forçós dels valencians a les terres de la reina Isabel) és la primera sensació que patix qualsevol persona massa acostumada als arrosos, les falles, fogueres, moros i cristians i magdalenes, quasi en el mateix moment de posar mig peu a la meseta ibèrica. En dos paraules... on estic?

Ara no és el moment de lamentar-nos per la situació de centralisme "recalcitrante" que patix l'estat i que fa que siga més fàcil per a un astronauta de la NASA trobar treball a Favareta que per a un teleco o informàtic trobar faena a la nostra comunitat.
I tampoc parlarem dels trucs per a sobreviure en Madrid. Resulta prou mes suculent parlar del "careto de primo" que se'ns queda a tots quan s'adonem que no es questió d'una visiteta turística, sinò que l'exili te pinta de durar una "miqueta" més del que haviem sospitat. (aprofita ara i imprimix-te els trucs per a sobreviure fora de la terreta, que els tens dins d'esta mateixa secció).

El cas és que dona igual quin dia t´hajes incorporat a la faena en Madrid, inclús si és un dijous, l'arrivada del divendres sembla fer-se eterna ...com les cúes a l'A3 que descobriràs ese mateix dia, peró no vullc ser jo qui t'amargue (encara) l'existència, segurament tot ho aniras descobrint per tú mateix...

Ok, necessites escapar, fugir... però com? Jo recomane seriosament el tren, el nostre benvolgut Alaris i Altaria que fa oloreta a taronja inclús cuan encara está aparcat a l'andana d'Atocha. Els punyeteros de Renfe són ara els nostres únics herois capassos de dur-nos a casa en un temps raonable i acotat. Deixa el cotxe aparcat a Benimaclet que ja l'agafaras el cap de setmana!

Clar, que l'efecte E.T. (com tota bona paranoia que es preue, es caracteritza per tindre fases on el sentit comú es fa present en la mateixa mida que la bellesa de l'adorable extraterrestre que li dona nom. (es a dir, cap). Pero ja vorás com acabes donant-me la rao i maldiguent l'autovia que ens hauria de portar a casa en poc més de 2h30m ... si no fora per 5 milions de madrilenyos que la colapsen buscant una miqueta de qualitat de vida. A més, cal agafar el tren més i més transport públic (...)

Síntomes: ah! Pero és que cal parlar dels síntomes? Be, volies caldo?... nyas cocido madrilenyo!


1.- Saturació de l'intranet del treball per streaming de Ràdio9.

2.- Posar com a "condición de contorno" per a trobar casa l'existència d'un Mercadona a menys de 5 minuts de casa, tan important com el metro o el bus nocturn.

3.-Comprar o llegir per internet el Llevant / Las Provincias quan portes 20 anys utilitzant les seues fulles només per no tacar el parquet de ta casa quan pintaves la teua habitació.

4.- Senyalar amb el dit encés de roig un Mercadona, Bancaixa, Cam, etc quan aleatòriament en trobes un, i caure la baba al temps que dels teus llavis es pot escoltar "mi caaaasa".

5.- Notar que els mocs estan durs com pedres degut a la carència d´humitat.

6.- Imaginar que Bin Laden té un pòster de les torres KIO i el fastigós edifici de Sweepes de Callao en la seua cova... Soc l'únic que l'ix espuma per la boca quan per enèsima apareix l'edifici "Sweepes" de Callao en les pelis espanyoles? Es que una película no es espanyola del tot si no ixen les torres KIO o el edifici de Callao? Si no el fiquen rebenten o què?.

7.- El síntoma d'imbecilitat terminal per excel.lencia es quan acaves pensant que més enllà de l'M30 no hi ha res més que "provincies" i gent "de províncies" i encara que no hajes caigut, poc a poc aniras comprovant que vora 5 milions de persones no poden vore més enllá de la M30 i els més privilegiats no poden vore més enllà de la M40.

L'efecte E.T. es crònic i incurable, pero acaba, com en la pelicula, quan aconseguim tornar a casa (i a la cúa del SERVEF). Es podria dir que, al contrari que quan apareix (quasi sempre involuntàriament), la seua fí potser tant voluntària ( tot a pastar fang) com involuntària (expedient de regulació, despatxament (im)procedent, etc. ...) El cas es que mentres estigues baix l'efecte E.T. PUNTVLC és la teua WEB, serem el teu "teléfono" i des d'ací et farem arrivar els trossets mes importants de la terreta per a que no estigues sol i tingues amb quí compartir l'exili. A més, així podrás fer un bon ús del dit encés, com ara, estacar-lo dins dels ulls d'algun "castizo" dels que no veuen més enllà del seu melic. (no volia províncies? - nyas comarca! ).

4 comentarios:

DiegoC dijo...

JAJAJAJAJAJA......me hubiese encantado poder leerlo en castellano,pero con un poco de buena voluntad y atención ¡¡¡hasta en valenciano me hace soltar la carcajada!!!

Fenecillo dijo...

Pasé por algo parecido cuando le regalé 11 meses de mi vida al estado en Segovia, pero he de decir que de la nutrida colonia valenciana salvo un par de honrosas excepciones era todos una sarta de porreros-pastilleros mas falsos que judas con lo cual me ayunté con los chicos de provincias que todavía no estaban tan maleados.
Cosas que descubres el primer dia: el bombón es un invento valenciano, si lo pides fuera te sacan una chocolatina. Esa tapa que te ponen con la bebida y que miras con cara de 'yo no he pedido esto' se llama pincho, y no te la cobran a parte.

Peritoni dijo...

No sabía yo este pasado de la Marquesa fuera de su marquesado...

La Marquesa dijo...

El pasado de la Marquesa es confuso y oscuro, jeje, querido Peritoni. Pero el futuro no lo es tanto. Estoy rebotada, y no pienso pasar ni una. El espíritu de Elphaba me consume y voy a empezar a repartir caña de la verde, muy verde.

DiegoC: es lo primero y último que leeras en valenciano aquí. Sencillamente el articulo original estaba en valenciano y no queria traducirlo. No hubo más y no creo que elabrore ninguno más. Siemrp es eagardece el esfuero de aprender y comprender nuestro idioma.

Fennec: El bombon ya esta exportado, y las Fallas con el edificio Windsor, tambien, jeje.